Leer van de fouten van anderen

Met de vernieuwing van de website, zijn twee onderwerpen toegevoegd, waarvan het schrijven van een blog er een is. Het andere onderwerp is het boek in wording.

Leer van de fouten van anderen. Je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken. Bovendien je kunt je tijd wel beter gebruiken dan de fouten allemaal zelf te maken!

In deze blog wil ik een verbinding leggen tussen: Leve de Mislukking, leven de Toekomst, en Levenskunst, en Imperfectie en kwetsbaarheid. Hierbij ben ik ook geïnspireerd door het artikel “geluk is ook niet alles” – Van Loenen, Trouw 7.2.2015. Zie ook meerdere artikelen elders op de website.

Het is dankzij onze fouten en de fouten van anderen dat we wijzer, slimmer en meer ervaren zijn geworden.

Tenminste wanneer we de fouten en mislukkingen als leermomenten willen zien . . .  en dat is minder eenvoudig dan het lijkt.

In onze maatschappij is de maakbaarheid van het leven haast een must. Zelf de touwtjes van je eigen leven in eigen hand nemen. Prima idee, maar dat lukt soms (vaak?) niet. Het leven beslist anders, je wordt ontslagen, je wordt ziek, je relatie loopt stuk etc. Allemaal ontwikkelingen die je niet wenst, maar toch op je bordje worden geschoven.

Niemand heeft ervoor gekozen om geboren te worden, we zijn er nu eenmaal, dus laten we er wat van maken, maar wat doen we hier?

De maatschappij dwingt ons een aantal plichtmatigheden af. De maakbaarheid van het leven. Perfectie en onaantastbaarheid. Geniet van het leven . . anders is je leven niet geslaagd.

En dan dient zich nog een heel andere, grote vraag aan: wat doen we hier eigenlijk ? Wat is het doel van het leven?

We zullen dus van een aantal ideeën afscheid moeten nemen. Het leven is niet maakbaar, er zijn legio omstandigheden waarvoor we zelf niet zouden kiezen maar die ons wel overkomen.

Dus hier worden we geconfronteerd met de uitdaging “omgaan met tegenslagen”. Ik ben van mening dat dit meer is dan een uitdaging, Omgaan met tegenslagen is een deugd, een kwaliteit die we kunnen ontwikkelen.

We zijn niet perfect, integendeel we zijn imperfect. We zijn niet  onaantastbaar, we zijn kwetsbaar. We noemen dat de Menselijke Maat. Ik maak nu eenmaal fouten, ik misluk in mijn streven, ik kan niet alles, wel veel, maar niet alles.

Eigenlijk brengt ons streven naar perfectie, naar onaantastbaarheid, naar zelf de regie willen voeren, fouten en mislukkingen willen vermijden, ons meer onvrijheid, meer kwetsbaarheid, meer stress en spanning dan we wensen.

Een paradox:  hoe meer we vechten tegen al datgene, wat we niet wensen des te onvrijer zijn we. De onvrijheid wordt dan vaak vertaald in frustratie, onzekerheid, onmacht en moedeloosheid.

We maken onszelf vrij, wanneer we aanvaarden dat dingen zijn zoals ze zijn. Ze zijn niet goed en ze zijn niet slecht, de dingen zijn zoals ze zijn. Of je je nu opwindt, ergert of je er tegen verzet: het is zoals het is.

Geen eenvoudige opgave, want we zijn gewend over van alles en nog wat een oordeel te hebben. Het is wel een uitgangspunt, een manier van denken die ons vrij maakt om de richting in ons leven opnieuw te bepalen: een leven als een Kunstwerk.

Je bent uitgenodigd op deze blog te reageren. Ik ben benieuwd naar jouw inzichten en ervaringen.